VEELGESTELDE VRAGEN
Wat is het verschil tussen een tandarts, tandprotheticus, tandtechnicus en KPT-er?
add remove
Een tandarts is een algemeen behandelaar en voert een scala van behandelingen uit. Hij is dus geen specialist in gebitsprotheses. Het onderdeel gebitsprotheses is geen standaardonderdeel van de opleiding tandheelkunde. Een gebitsprothese aanmeten en vervaardigen is een specialisme. Hiervoor is dan ook een specialistisch beroep (met bijbehorende opleiding). Dit is de tandprotheticus, gespecialiseerd in alle uitneembare gebitsprothesen al dan niet in combinatie met implantaten. De tandprotheticus werkt geheel zelfstandig aan uw prothese, vanaf het aanmeten tot het daadwerkelijk vervaardigen van uw gebitsprothese. Een tandtechnicus vervaardigt enkel de prothese in opdracht van een tandarts of tandprotheticus. Een KPT-er is een tandtechnicus die een cursus heeft gevolgd en onder toeziend oog van een tandarts of tandprotheticus mag behandelen.
Wat is een tandprotheticus?
add remove
Een tandprotheticus heeft een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus afgerond.
Hij is zowel technisch als medisch biologisch opgeleid voor het aanmeten en vervaardigen van alle uitneembare gebitsprothesen, kunstgebitten al dan niet in combinatie met implantaten. Het beroep tandprotheticus is wettelijk beschermd onder de wet BIG. BIG staat voor ‘Beroepen Individuele Gezondheidszorg’. De Wet beschermt patiënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners.
Heb ik een verwijzing van een tandarts of huisarts nodig?
add remove
U heeft geen doorverwijzing nodig. De tandprotheticus is een vrij toegankelijk eerstelijns zorgverlener. U bent altijd welkom voor een gratis advies en een offerte op maat.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoelang duurt het maken van een gebitsprothese, kunstgebit?
add remove
Voor het aanmeten van een gebitsprothese, kunstgebit zijn doorgaans 5 afspraken nodig. (Behandelprocedure ter indicatie is twee weken). Behandelafspraken worden in overleg met u gepland, we nemen voor u de tijd en gaan voor een maximaal resultaat.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Mijn kunstgebit is aan vervanging toe. Wanneer kom ik in aanmerking voor vergoeding?
add remove
U mag van uw zorgverzekeraar om de 5 jaar een nieuwe gebitsprothese laten aanmeten. Is uw prothese eerder als de gestelde 5 jaar toe aan vervanging zal een machtigingsaanvraag moeten worden ingediend bij uw zorgverzekering. (Deze nemen wij voor u uit handen).
Meer informatie vindt u onder de knop Vergoedingen.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Ik heb al een gebitsprothese, kunstgebit hoe weet ik of deze niet goed meer past?
add remove
Signalen van een slechtpassende prothese:
- Pijnlijke plekjes in de mond
- Ingevallen gezicht
- Voedsel onder prothese
- Hangende mondhoeken
- Moeite met kauwen of spreken
- Pijn in nek of kaakgewricht
- Versleten tanden en kiezen (prothese is erg dun)
- Gebruik van kleefpasta
Ik ben slecht ter been en een deeltaxi laat vaak op zich wachten!
add remove
Wij bieden zorg aan huis!
Een behandeling op locatie is goed uitvoerbaar, een kleine aanpassing aan uw prothese, kunstgebit kan al voldoende zijn. Ervaart u problemen en bent u niet in staat naar de praktijk te komen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Kan ik kleefpasta gebruiken?
add remove
Er zijn vele kleefpasta’s en kleefpoeders op de markt om slecht passende gebitsprotheses, kunstgebitten op hun plaats te houden. Deze kleefmiddelen zijn echter noodoplossingen en bij langdurig gebruik zelfs schadelijk voor de mondgezondheid. Wanneer u kleefmiddelen gebruikt adviseren we u een afspraak te maken. Vaak is een aanpassing zoals een opvulling van de prothese al voldoende. Het tijdig opvullen van een prothese, kunstgebit voorkomt een slechte pasvorm en daarmee het gebruik van kleefpasta.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Heb ik inspraak in vorm en kleur van tanden?
add remove
Natuurlijk! U wordt persoonlijk bij de behandeling betrokken. Samen bespreken we de mogelijkheden afgestemd op uw wensen. Uw prothese wordt in een tijdelijke tussenfase gepast, hierdoor kunt u zaken zoals spraak, kleur, vorm en stand van de tanden beoordelen en krijgt u een duidelijk beeld van het te behalen resultaat.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoe kan ik mijn prothese, kunstgebit het beste reinigen?
add remove
Gebruik lauw water met zachte zeep, of een speciaal reinigingsmiddel voor gebitsprotheses zoals verkocht in drogisterijen. Het gebruik van normale tandpasta raden wij af, tandpasta schuurt en beschadigt op langer termijn uw prothese. Het gebruik van bruistabletten wordt afgeraden, dit is voor dagelijks gebruik te agressief. Is uw prothese vervuild en krijgt u deze niet meer schoon? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoe vaak moet ik mijn gebitsprothese laten controleren?
add remove
Het is belangrijk dat uw mond en kunstgebit eens per jaar worden gecontroleerd door uw tandprotheticus. Een gebitsprothese is een hulpmiddel welke intensief wordt gebruikt. Het tijdig laten controleren voorkomt onnodige reparaties, infecties en andere mondgezondheidsproblemen.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Hoe snel kan ik voor een behandeling terecht?
add remove
Is uw prothese stuk? Maak dan telefonisch een afspraak. Wij bieden een snelle reparatieservice. Voor een controle of nieuwe prothese kunt na telefonisch afspraak vaak al binnen enkele dagen terecht.
Heb ik bij een nieuwe gebitsprothese (kunstgebit) of prothese op implantaten (klikgebit) een tandartsverzekering nodig?
add remove
Voor een volledige gebitsprothese (kunstgebit) boven en onderkaak of gebitsprothese op implantaten (klikgebit) heeft u geen tandartsverzekering nodig, deze voorziening en de vergoeding hiervan is opgenomen in de basisverzekering.
(Houdt rekening met uw eigenrisico en eigen bijdrage)
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Heb ik bij een nieuw gedeeltelijk kunstgebit, partiële prothese of frameprothese (gedeeltelijke prothese)een tandartsverzekering nodig?
add remove
Voor vergoeding van een gedeeltelijk kunstgebit, partiële prothese of frameprothese is een aanvullende (tandarts)verzekering noodzakelijk.
(Dit heeft geen invloed op uw eigenrisico en eigen bijdrage)
Neem vrijblijvend contact met ons op.
ANDERE VRAAG?
Staat uw vraag niet tussen deze veelgestelde vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u aan een passend antwoord.